Kuchnia, wybieramy okap kuchenny

23.03.2012

Jedynym sposobem na skuteczną walkę z zapachami kuchennymi unoszącymi się podczas gotowania jest okap kuchenny lub pochłaniacz.

Jedzenie posiłków nieprzygotowanych w domu wciąż nie jest popularne w naszym kraju. Moda lansowana w serialach i filmach telewizyjnych przyszła do nas oczywiście z Zachodu – Stanów Zjednoczonych, Europy Zachodniej, jednak nie do końca przyjęła się w Polsce.

Okap kuchenny fot. Electrolux

Okap kuchenny fot. Electrolux

Mimo, że lubimy od czasu do czasu wyjść z rodziną lub przyjaciółmi do restauracji czy nawet do pizzerii, nadal wydaje się, że statystycznego Polaka nie za bardzo na to stać. A już na pewno nie stać go na codzienne stołowanie się poza domem.

Poza tym, lubimy gotować. Może po części jest to wyniki przywiązania do tradycyjnego smaku, nieufności co do jakości serwowanych w restauracji potraw czy naszych możliwości finansowych, jednak prawdą jest, że po prostu sprawia nam to przyjemność. Lubimy wziąć duży garnek, kupić produkty i ugotować coś, co będzie smakowało naszym bliskim. Za każdym razem w takim przypadku czujemy dumę i radość. Niestety, podczas gotowania z reguły kuchnia jest pełna wszystkich możliwych zapachów świata. Po wyjściu z niej czujemy na sobie wszystkie jej aromaty. Na ubraniu, skórze, włosach. Czasami też zapachem przechodzi momentalnie całe mieszkanie lub dom – od wejścia czuć, że gotowane są smakołyki. Nie jest to niestety zbyt przyjemne, że wszystko nagle pachnie kuchnią.

Okap kuchenny fot. Electrolux

Okap kuchenny fot. Electrolux

Jedynym sposobem na skuteczną walkę z zapachami kuchennymi unoszącymi się podczas gotowania jest okap kuchenny lub pochłaniacz. W wielu domach urządzenia te są już standardem i znacząco potrafią podnieść wymianę powietrza w pomieszczeniu. Są z reguły również bezobsługowe, dlatego nie musimy o nie szczególnie dbać. Wszystko to powoduje, że coraz częściej myślimy nad ich zakupem. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Przede wszystkim najważniejszym elementem charakterystyki technicznej okapu kuchennego jest jego wydajność. Podawana w metrach sześciennych na godzinę pokazuje, ile powietrza jest w stanie pochłonąć okap w czasie jednej godziny. Jak jednak odnieść to do naszej kuchni? Trzeba obliczyć jej kubaturę. Aby to zrobić musimy powierzchnię pomieszczenia pomnożyć przez jego wysokość. Dla przykładu, jeśli nasza kuchnia ma wymiary 4×5 metrów i 2 metry wysokości, mnożymy 20 metrów kw. razy 2 metry wysokości. Kubatura naszej kuchni wynosi 40 metrów sześciennych. 40 metrów musimy również pomnożyć przez 6, by otrzymać wynik 240 metrów sześciennych na godzinę (240 m3/h). Trzeba zaznaczyć, że większość dostępnych okapów bez problemu obsługuje nawet tak dużą kubaturę. Warto jednak zainteresować się tym, czy producent zawarł taką wartość przy mocy nominalnej czy maksymalnej. Okap przy maksymalnym obciążeniu może pracować tylko kilka minut, dlatego warto wybrać w tym przypadku okap z podobną wartością nominalną.

Okap kuchenny posiada kilka rodzajów, można je podzielić na wyciągi i pochłaniacze. Wyciąg jest to urządzenie, które zasysa powietrze z pomieszczenia, filtruje je z brudu i tłuszczu, a następnie wyrzuca przez komin wentylacyjny. O ile w domku jednorodzinnym mamy pełne prawo podłączyć wyciąg bezpośrednio do przewodu wentylacyjnego w kuchni, o tyle w budownictwie wielorodzinnym musimy mieć już do dyspozycji przewód oddzielny. Nie może być wspólny z innymi mieszkańcami.

Jeśli nie możemy sobie pozwolić na zamontowanie samego wyciągu, ponieważ na przykład nie mamy oddzielnego przewodu wentylacyjnego, wtedy jesteśmy skazani na pochłaniacz. Zbudowany jest on na podobnej zasadzie, jak wyciąg, jednak nie potrzebuje przyłączenia do przewodu wentylacyjnego. Posiada dodatkowy filtr węglowy, który potrafi wyłapać z powietrza nieprzyjemne zapachy. Oczyszczone powietrze trafia z powrotem do kuchni.

Aby poprawić skuteczność filtrowania, niezależnie od rodzaju urządzenia należy kilka minut przed gotowaniem włączyć okap kuchenny. Rozpocznie się wtedy ruch powietrza, co znacznie ułatwi cały proces. Okapy montuje się co najmniej 65 centymetrów nad powierzchnią kuchenki tak, by nie powodowały zagrożenia oraz nie przeszkadzały w gotowaniu.

Ilość dostępnych modeli na rynku jest naprawdę duża, dlatego niemożliwe jest podanie konkretnych cen okapów. Każdy, niezależnie od zasobności portfela, na pewno znajdzie coś dla siebie. Nawet najbardziej wymagający, poszukujący oryginalnych kształtów czy kolorów, nie powinni wyjść ze sklepu z pustymi rękami.

Więcej w kategorii: Kuchnia

Kuchnia w drewnie

nowoczesne drewniane wnętrze

Komponując wygląd pomieszczeń w naszym domu, staramy się zwykle dopasować stylem albo całe mieszkanie, albo…

więcej

Mała kuchnia

mała kuchnia

Współczesna pani domu, nie ma czasu na produkcję przetworów czy codzienne gotowanie wielodaniowych posiłków. Do…

więcej

Metraż kuchni

aranżacja duzej kuchni

Kuchnia to jedno z ważniejszych jeżeli nie najważniejszych pomieszczeń domu. Jest to miejsce, w którym…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>