Bezpieczne grillowanie

23.07.2012

Grillowanie w Polsce jest bardzo popularne, a potrawy niezwykle smaczne. Mało kto o tym myśli podczas biesiadowania przy grillu, że te przepyszne potrawy niekiedy mogą być niezdrowe. Aby nasze grillowanie było bezpieczne trzeba stosować się do kilku wskazówek. 

Zbliża się lato. Jest to czas gdzie bardzo dużo ludzi spędza swój wolny czas na świeżym powietrzu przy grillowaniu. Miejsca grillowania są różne. Spędzamy czas nad wodą, na działkach, w ogrodach, wśród rodzin lub znajomych.

murowany grill w ogrodzie

murowany grill w ogrodzie fot. www.ristelgroup.com

Najbardziej popularnym sposobem grillowania jest grillowanie na grillu węglowym. Bardzo często, aby rozpalić węgiel stosujemy rozpałkę która nie rzadko zawiera w sobie chemię. Dlatego po polaniu węgla trzeba odczekać troszkę, aż rozpałka wypali się i wtedy dopiero możemy spokojnie kłaść nasze smakołyki na ruszt. Pamiętajmy również o tym, że nie kładziemy rusztu na palący się węgiel tylko w tedy kiedy węgiel będzie pokryty popiołem.

Grillowanie to pieczenie, więc kiełbaski muszą się piec na żarze. Kiedy już nasze potrawy pieką się pamiętajmy o tym, żeby tłuszcz z naszych potraw nie dostawał się do węgla, ponieważ tłuszcz który paruje wydziela szkodliwe substancje, które są rakotwórcze i osadzają się na naszych potrawach. Najlepszym rozwiązaniem są tu tacki aluminiowe czy folia. Poprzez położenie naszych potraw na nich unikniemy kapania tłuszczu do paleniska.

Pamiętajmy również o tym, aby nasza potrawa nie była za mocno spieczona, gdyż wytwarzają się na niej szkodliwe substancje, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu.

bezpieczne grillowanie

bezpieczne grillowanie fot www.mooseyscountrygarden.com

Aby tego uniknąć często doglądajmy do naszych potraw w celu kontrolowania pieczenia. Pamiętajmy również o tym, aby grill stał w takim miejscu gdzie podłoże jest twarde i równe, również aby był osłonięty od wiatru i nie rozprzestrzeniał się wokoło dymu. Nie zapominajmy o tym, aby w pobliżu paleniska stały jakieś łatwopalne materiały, gdyż takie grillowaniemoże skończyć się pożarem. Na rynku jest bardzo duży wybór podpałek do rozpalania. Najlepszymi podpałkami są ekologiczne, najlepiej w płynie. Poprzez skropienie węgla rozpalamy ogień. Te podpałki nie do końca też są zdrowe.

grill murowany

grill murowany fot. www.garden4less.co.uk

Kiedy dmuchamy żeby rozniecić ogień przy pobieraniu powietrza wdychamy rozpałkę. Zdecydowanie lepszym, szybszym i zdrowym, oraz bezpiecznym sposobem na rozpalenie są opalarki ze specjalną dyszą grillową, którą dostaniemy bez problemu na naszym rynku. Dzięki temu, że opalarka jest wielofunkcyjna możemy nią również wyczyścić grilla, jak i możemy ją stosować do różnych czynności w gospodarstwie domowym. Grillując pamiętajmy o fartuchu ochronnym, który może nas ustrzec przed poparzeniami.

Ważne są również rękawice, które chronią przed zabrudzeniem. W każdym zestawie grillowym nieodłącznym elementem powinny być szczypce do przekładania mięsa czy innych potraw, a wszystko po to żeby uniknąć poparzeń. Przed grillowaniem zaopatrzmy się w niezbędne akcesoria do grillowania,  gdyż ułatwi to nam sprawne grillowanie. Po grillowaniu pamiętajmy, aby żarzący się popiół z paleniska nie wysypywać i zostawiać bez zalania wodą.

A najlepiej wykopać dołek wsypać żar zalać go wodą i przysypać ziemią. Wtedy mamy pewność, że żar został ugaszony.

Grillowanie jest świetną formą odpoczynku w gronie przyjaciół, rodziny, znajomych. Gdziekolwiek byśmy nie grillowali, czy to działka, jezioro, ogród,  pamiętajmy jednak o pewnych zasadach podczas grillowania, żeby  miłe biesiadowanie i zajadanie się przepysznymi potrawami nie zamieniło się w tragedię, a przepyszne potrawy, które jedliśmy z niego żeby długo przypominały nam o wspaniałych smakach.

 

Więcej w kategorii: Instalacje ogrodowe

Urządzamy grilla

potrawy z grilla

Grill wpisał się na dobre w polską obyczajowość. Zapraszanie gości na grilla jest formą spędzania…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>