Grill – jak wybrać?

09.01.2011

Sezon grillowania jest już w pełni, ale mimo wszystko właśnie w tym czasie warto zdecydować, jaki grill odpowiada nam najbardziej.

Przede wszystkim przed wyborem grilla zastanówmy się w jaki sposób i jak często będziemy go używać.  Jeśli zamierzamy korzystać z niego rzadko to wystarczy nam jeden z najprostszych, najtańszych rusztów i nie ma potrzeby inwestować np.: w profesjonalną grillo-wędzarnię czy grill stacjonarny. Przy zakupie konkretnego modelu koniecznie zwróćmy uwagę na to, aby nóżki i kółka były w miarę stabilne. Dobry grill powinien być wykonany z precyzją, tak, aby każdy z elementów pasował do siebie, oraz z dobrych materiałów.

Grill gazowy

Grill gazowy fot. Weber

Grill węglowy

Grill węglowy fot. Weber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W Polsce największą popularnością cieszą się grille węglowe. Ich podstawowe zalety to niezależność od sieciowych źródeł energii (wystarczy worek węgla drzewnego lub brykietu i podpałka), a co za tym idzie mobilność. Wybierając model warto sprawdzić, czy wysokość rusztu jest regulowana. Najlepiej kupić egzemplarz wyposażony w dwa ruszty, gdzie jednocześnie na niższym poziomie można piec mięsa, a na wyższym warzywa lub ryby, które nie wymagają tak dużej temperatury. Grill wyposażony dodatkowo w pokrywę pozwala na pieczenie potraw wymagających wyższej temperatury.

Co zamiast węgla? Poza grillami węglowymi dostępne są też modele gazowe i elektryczne. Są bardzo wygodne i zdrowsze od grillowania na węglu drzewnym, jednak wiele osób zarzuca im brak „klimatu”, gdyż nie ma w nich charakterystycznego aromatu płonącego węgla, jakim przesiąkają potrawy pieczone na grillu węglowym.

Grille gazowe mogą być zasilane gazem płynnym z butli lub ziemnym (doskonale sprawdzają się tam gdzie mamy bezpośredni dostęp instalacji gazowej np.: w przydomowym ogrodzie). Podstawową zaletą tego typu urządzeń jest łatwość ich obsługi – prosty sposób rozpalania i możliwość kontrolowania temperatury. Decydując się na grill gazowy zwróćmy uwagę, aby posiadał przynajmniej dwa palniki i by były one wyposażone w osłony z żeliwa – to umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła. Sprawdźmy także czy płomienie będą się rozchodzić w odpowiedniej odległości, takiej żeby nie ogrzewały bezpośrednio rusztu. Na rynku są również modele grilli wyposażonych w specjalnie wyprofilowane fragmenty lawy wulkanicznej spełniające dokładnie taką samą rolę, jak rozżarzony węgiel drzewny.

W przypadku wyboru grilla elektrycznego najważniejszą sprawą jest jego moc. Aby prawidłowo spełniał swoją rolę nie powinna być mniejsza niż 1000 W. Trzeba także zwrócić uwagę czy jest on jednostrefowy czy dwustrefowy. Ten drugi grzeje potrawę z dwóch stron jednocześnie, co skraca czas jej przygotowania. Obecnie na ryku znajdziemy pełną gamę grilli elektrycznych od niewielkich modeli, po profesjonalne kombajny z kilkoma rusztami, na których można piec nawet kilkadziesiąt porcji jednocześnie.

Grill elektryczny ma jednak jeden znaczący minus – można z niego korzystać tylko w miejscach, gdzie jest dostęp do prądu.

Więcej w kategorii: Instalacje ogrodowe

Urządzamy grilla

potrawy z grilla

Grill wpisał się na dobre w polską obyczajowość. Zapraszanie gości na grilla jest formą spędzania…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>