Urządzamy grilla

24.07.2012

Grill wpisał się na dobre w polską obyczajowość. Zapraszanie gości na grilla jest formą spędzania czasu i jednocześnie zabawą towarzyską.

Wszyscy uwielbiamy smak i zapach grillowanych potraw. W okresie wiosenno-letnim niemalże w każdy weekend w Polsce można poczuć zapach smażonych specjałów. Grille jako urządzenia same w sobie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych.  Jednakże zapadły w naszą pamięć i upodobania smakowe już na zawsze. Zapisały się w krajobraz naszych ogrodów i działek. W sklepach możemy znaleźć szeroki wachlarz tego rodzaju produktów, jak więc wybrać najlepszy? To naprawdę bardzo proste.

grill gazowy

grill gazowy fot. www.buzzle.com

Na początek musimy sobie uświadomić jakiego rodzaju grilla potrzebujemy. Podzielić je możemy bowiem ze względu na sposób opalania. Wyróżniamy grille ruchome i  przymocowane na stałe. Ze względu na sposób opalania wyróżniamy grille: elektryczne, gazowe i węglowe. Wiadomym jest fakt, iż smak mięsa i innych potraw najlepiej wydobywają grille węglowe.

Jednak ci, którzy nie posiadają dużego ogródka lub działki zdecydowanie powinni wybrać te gazowe lub elektryczne. Rozpalanie tradycyjnego grilla na balkonie jest zwykle zabronione, możemy narazić się na nieprzyjemności a po co. Grille elektryczne wykonane są zazwyczaj ze sali nierdzewnej. Są małe i lekkie. Ich waga nie przekracza 15 kg. Pobierają niewiele energii elektrycznej. Grille gazowe są również wykonanie ze stali nierdzewnej. Wyposażone są w jeden lub trzy palniki gazowe. Lepszej jakości urządzenia są również wyposażone w specjalne tacki do odprowadzania tłuszczu. Za pomocą wspomnianych palników łatwo możemy regulować płomień. Zasadniczą ich wadą jest waga,  która w przypadków największych urządzeń sięga nawet 50 kg. Są wprawdzie wyposażone w kółka, ale stanowią one niewielkie ułatwienie. Ceny ich także bywają różne od najtańszych począwszy po te najdroższe.

potrawy z grilla

potrawy z grilla fot. www.mydailyfindchicago.com

Ostatnim już typem i moim zdaniem najlepszym są grille węglowe. W tym przypadku wybór jest ogromny. Występują one w rozmaitych kształtach, okrągłych kulistych i prostokątnych. Jedne są wyposażone w kółka inne zaś wyłącznie w odpowiedni stelaż. Rozmiarów jest także wiele. Niektóre  grille posiadają  dodatkowo rożen,  półeczki lub garnek do przygotowywania pieczonek. Wykonane są ze stali nierdzewnej i lakierowane proszkowo. W skład standardowego grilla wchodzi palenisko, ruszt, a niekiedy również i pokrywa. W ostatnich latach producenci wychodząc naprzeciw potrzebom ludności stworzyli grillajednorazowego, który kosztuje  zaledwie kilka złotych.

murowany grill w ogrodzie

murowany grill w ogrodzie fot. w.garden4less.co.uk

Opisane wyżej rodzaje grilla to urządzenia  przenośne, które łatwo możemy przestawić z jednego miejsca w drugie. Jednak sklepy ogrodnicze oferują nam również grille betonowe.  Nadają się one jednak wyłącznie do dużych ogrodów. Składają się  zwykle z kilku gotowych elementów, które należy połączyć za pomocą cementu i osadzić na przygotowanej podmurówce. Na wyposażeniu znajduje się również ruszt stalowy oraz żeliwne palenisko. Zakup takiego grilla jest jednak znacznym wydatkiem. Do przygotowania wspaniałej uczty oprócz samego grilla niezbędne nam będą także inne akcesoria, takie jak węgiel drzewny lub brykiety. To nic innego jak sprasowany uformowany w niewielkie wałeczki węgiel. Utrzymuje on odpowiednią temperaturę znacznie lepiej niż węgiel tradycyjny. Potrzebujemy również podpałki. Występuje podpałka w płynie lub w kostkach nieco przypominających czekoladę. Podpałka w płynie jest bardziej toksyczna.

Specjalistyczne sztućce, szczypce i widelec ułatwiają przewracanie poszczególnych kawałków mięsa. W skład wyposażenia każdego grilla powinna również wchodzić ostra druciana szczotka za pomocą, której za każdym razem usuwamy dokładnie powstały czarny osad. Jest on bowiem bardzo szkodliwy i rakotwórczy. Aby ułatwić nam zadanie sklepy oferują  specjalne płyny  rozpuszczające osad i zaschnięty tłuszcz. Możemy się również zaopatrzyć w niezliczoną ilość drobnych akcesoriów, rusztów do ryb, kurczaka, owoców, warzyw oraz wiele innych. Bardzo często zdarza się ze nawet najlepsze przyjęcie w ogrodzie psują komary. Nikt z nas nie chce bowiem doznać swędzących ukąszeń. Dlatego organizując tego typu przyjęcie należy zaopatrzyć się w świece lawendowe czy tez inne środki odstraszające te insekty.

Gdy zakupimy odpowiedniego grilla i wszelkie niezbędne akcesoria pozostaje nam już tylko przygotować wspaniale potrawy i cieszyć się wspaniałą biesiadą w miłym towarzystwie.

 

Więcej w kategorii: Instalacje ogrodowe

Urządzamy grilla

potrawy z grilla

Grill wpisał się na dobre w polską obyczajowość. Zapraszanie gości na grilla jest formą spędzania…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>