Świeże zioła przez cały rok

08.01.2016

Najbardziej aromatyczne, najzdrowsze i najbardziej wartościowe są zioła świeże. Rosnące przez cały niemalże okres wegetacyjny aż proszą się, by dodać je do potrawy czy dorzucić kilka listków do herbaty.

Gdy jednak okres jesienny dobiega końca i zaczynają dawać im się we znaki pierwsze przygruntowe przymrozki, wydaje nam się, że w kuchni możemy opierać nasze przysmaki wyłącznie o kupowane zioła suszone lub też zioła doniczkowe kupowane w supermarketach. Czy jednak jest to nasz jedyny wybór? Oczywiście, że nie.

bazylia w doniczce

bazylia w doniczce fot. sxc.hu

Zioła kupowane w doniczkach wbrew pozorom nie są tak dobrej jakości, jak mógłby na to wskazywać ich wygląd. Nie są także zdrowe, a i aromatu wydzielają niewiele. Jest to chyba najgorsza z opcji, na którą moglibyśmy się zdecydować. Uprawiane w sterylnych warunkach, mocno nawożone i stymulowane chemicznie, po przeniesieniu ich do kuchni w naszym domu, momentalnie bledną i mizernieją. Najgorsze, że nie ma na to właściwie sposobu. A gdyby tak posadzić zioła w domu samodzielnie i cieszyć się stuprocentową naturą w doniczkach?

Skąd jednak wziąć nasiona? Najlepiej, gdy wyhodujemy je sami lub pozbieramy z roślin rosnących na łąkach. Mamy wtedy pewność, że roślina jest nie tylko naturalna, ale i odporna na warunki atmosferyczne. Na pewno doskonale przystosuje się do klimatu naszego domu. Ewentualnie, gdy niebardzo znamy się na ziołach, warto udać się do znajomego ogrodnika, który z chęcią udostępni nam niewielką ilość nasion. Również taki materiał da nam doskonałą bazę pod uprawę naszych aromatycznych roślinek.

Do posadzenia wystarczy kilka doniczek o średniej wielkości, najlepiej ze spodeczkiem na wodę oraz zwykła ziemia ogrodowa sprzedawana we wszystkich sklepach ogrodniczych czy marketach budowlanych.
Do najpopularniejszych roślin o mocno aromatycznych własnościach często wykorzystywanych w naszej kuchni należą szczypiorek, koperek, pietruszka, mięta, kolendra, tymianek, bazylia i melisa.

Zasada we wszystkich jest właściwie taka sama – wszystkie wyżej wymienione lepiej radzą sobie, gdy są wysadzane z sadzonek. Nasiona wysiewamy więc do większych pojemników w połowie lata (w większości) lub wczesną wiosną (tymianek) i czekamy, aż powstaną sadzonki. Następnie przenosimy je ostrożnie do miejsca docelowego – czyli doniczek wypełnionych ziemią ogrodową. Oczywiście, można pozwolić sobie na wysiew nasion bezpośrednio do doniczki, jednak rośliny z sadzonek rosną szybciej. Najlepiej dla pewności wsadzać dwie do czterech sadzonek do jednej doniczki w zależności od jej średnicy. Nie należy również mieszać kilku odmian w jednym pojemniku.

Tak przygotowane zioła są już gotowe, by ustawić je w odpowiednim miejscu. Zapewne wiele osób już próbowało eksperymentować z ziłami w domu i czasami coś nie wychodziło. Najczęściej przyczyną niepowodzenia było złe umiejscowienie donic. Zioła potrzebują dużej ilości słońca! To jest dla nich najważniejsze. Dlatego też doniczki czy inne pojemniki ustawiamy zawsze na parapetach dobrze nasłonecznionych w ciągu dnia. Od strony południowej, południowo-wschodniej oraz południowo-zachodniej. Jeśli jedyne miejsce, gdzie możemy sobie pozwolić na postawienie ziół w pojemnikach, jest zacienione, postarajmy się, by poprzez żarówkę (choćby energooszczędną świetlówkę) zapewnić im światło co najmniej na 10 godzin w ciągu dnia. Bez niego nasze roślinki będą się straszliwie męczyć.

Warto również zadbać o dobrą wentylację wnętrza oraz równego nasłonecznienia. Pomieszczenia, w których trzymamy zioła, powinniśmy w miarę regularnie i intensywnie wietrzyć, a raz w tygodniu lub nawet częściej obracać doniczki, by rośliny z obu stron mogły równomiernie czerpać płomienie słońca.

Zioła potrzebują też wilgoci. Regularnie nawadniane, odstaną wodą, rosną szybciej i są bardziej aromatyczne. Pamiętajmy również o przycinaniu najwyższych wierzchołków rośliny. Wtedy rośliny uformują się w pokaźny i gęsty krzaczek.

Stosując się do powyższych porad, mamy pewność, że nie tylko wyrosną nam ulubione świeże i naturalne zioła, ale również, że będziemy się nimi cieszyć przez całą zimę. Ich świeży zapach codziennie będzie nam przypominał, że już niedługo wiosna…

Więcej w kategorii: Rośliny

Storczyki

storczyki we wnętrzu

Jeśli mówimy o modzie dotyczącej wystroju domu lub mieszkania, na pewno uwzględnia ona także rośliny….

więcej

Truskawki i ich uprawa

owoce truskawki

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych polskich owoców, maja one wiele właściwości odżywczych, zawierają ogromna dawkę…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>