Uprawa, zastosowanie i działanie ziół ogrodowych

29.06.2012

 Do szerokiej gamy ziół ogrodowych możemy zaliczyć miętę pieprzową, rozmaryn, tymianek, lubczyk, estragon, bazylię, oregano i szałwię. Wszystkie te wymienione zioła maja swoje zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie jak i w kuchni. 

Występują one zarówno w środowisku naturalnym jak i  w uprawie przemysłowej, lecz ze znakomitym powodzeniem możemy uprawiać je w naszych przydomowych ogródkach. Przybliżmy sobie  zatem charakterystykę kliku z nich. Przegląd tych ziół ogrodowych zacznijmy może od najbardziej popularnej mięty pieprzowej.

mięta

mięta fot. sxc.hu

Historia tego ziela sięga czasów starożytnych, prawdopodobnie znali ją już Grecy, Persowie i Rzymianie. W Polsce najbardziej rozpowszechniona jest właśnie mięta pieprzowa, która jest swego rodzaju krzyżówką pochodzących z XVI wiecznej Anglii kilku rodzajów mięt. Jest to roślina wieloletnia zalicza się ją do bylin. Wysokość mięty dochodzi niekiedy do 1 metra pędy są silnie rozgałęzione. Liście tej rośliny są niewielkie karbowane i zaostrzone na końcach, kwiaty zaś przybierają kolor fioletowy. Mięta lubi stanowiska mało nasłonecznione, w uprawie ogrodowej wysiewu tego ziela dokonuje się wprost do gruntu między marcem a kwietniem. Przed wysiewem warto jest nasiona kilka dni pozostawić w lodówce. Zbioru dokonujemy w sierpniu ścinając roślinę na wysokości 6 cm, suszymy ją  związana w pęczki w suchym i przewiewnym miejscu. Mięta zawiera duże ilości olejków eterycznych, flawonoidy oraz witaminę C. Stosuje się ja pomocniczo w leczeniu chorób układu pokarmowego lub jako środek rozkurczowy i uspakajający. W kuchni możemy wykorzystać ją do przyrządzania sosów, sałatek, ciast deserów, lodów i wspaniałych nalewek.

zioła w doniczkach

zioła w doniczkach fot. www.chepstowgardencentre.co.uk

Kolejnym godnym uwagi zielem jest rozmaryn. Pochodzi on z rejonów morza Śródziemnego. Znany był starożytnym Egipcie gdzie kojarzono go z postacią bogini Wenus. Rozmaryn to ziele raczej ciepłolubne dlatego też w naszych warunkach klimatycznych najlepiej jest uprawiać go w doniczkach, lub tuz po pierwszych mrozach przesadzić do gruntu w nasłonecznione  stanowisko. Wysokość tego ziela dochodzi do 30 cm, pędy są słabo rozgałęzione,  liście ciemnozielone kształtem nieco przypominają spłaszczone igły sosny lub świerka. Rozmaryn kwitnie dwa razy pierwszy raz na przełomie marca i kwietnia drugi zaś na jesieni. Rozmaryn podobnie jak mięta zawiera duże ilości olejków eterycznych, garbniki i flawonoidy. Jego zapach jest niezwykle silny w smaku  wyczulana jest lekka nutka goryczy. Rozmaryn działa uspokajająco, odkażająco pobudza krążenie oraz działanie układu trawiennego człowieka. W kuchni stosuje się go do przyrządzania potraw mięsnych ze szczególnym uwzględnieniem baraniny, doskonale komponuje się również ze smakiem ryb, sosów oraz wędlin.

rozmaryn

rozmaryn fot.sxc.hu

Bazylia należy do ziół ogrodowych z rodziny wargowych na świecie istnieje ponad 60 jej gatunków. Przyjmuje się, że bazylia pochodzi z Indii, a znana była już ponad 100 lat przed naszą erą. Do Europy bazylia trafiła dopiero w XVI wieku. Bazylia ma postać silnie rozgałęzionego krzewu z niewielkimi zaokrąglonymi listkami. Ziele to możemy wysiać do doniczek a następnie powstałe rozsady przenieść do gruntu, lub zasiać wprost do gruntu z tym, że ten pierwszy sposób  daje nam gwarancję wysokiego plonu, bazylia lubi stanowiska słoneczne cieple i osłonięte od wiatru. Wysiewu dokonujemy na przełomie marca i kwietnia a zbiorów w sierpniu. Bazylia swoje zastosowanie ma głównie w kuchni, szczególnie doceniania jest przez kuchnię włoską gdzie stanowi nieodłączny składnik sosów, makaronów czy pizzy.

Estragon jest bylina pochodząca z Azji Centralnej, znany był już wiele tysięcy lat temu jednak w Europie pojawił się dopiero w średniowieczu. Estragon składa się z silnie rozgałęzionej łodygi oraz wąskich blaszkowatych, zaostrzonych liści. Łodyga estragonu dorasta niekiedy nawet od 1,5 metra. Estragon siejemy do doniczek a następnie, wczesną wiosną wysadzamy do gruntu zbioru dokonujemy 2-3 razy ścinając na wysokości kilku centymetrów, suszymy w przewiewnym miejscu. Estragon zawiera olejki, sole mineralne oraz witaminę C, ma działanie pobudzające. W kuchni używamy do do potraw z owoców morza, ryb, drobiu oraz wszelkiego rodzaju nalewek ziołowych. Jak widzimy zioła nie są roślinami specjalnie wymagającymi w uprawie, a ich właściwości lecznicze i smakowe są nieprzecenione dlatego naprawdę warto założyć własną, uprawę ziół ogrodowych.

Więcej w kategorii: Rośliny

Storczyki

storczyki we wnętrzu

Jeśli mówimy o modzie dotyczącej wystroju domu lub mieszkania, na pewno uwzględnia ona także rośliny….

więcej

Truskawki i ich uprawa

owoce truskawki

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych polskich owoców, maja one wiele właściwości odżywczych, zawierają ogromna dawkę…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>