Ziołowy ogródek – bazylia

09.08.2011

Bazylia należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Roślina pochodzi z Azji i jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz innych dań. Jest też jednym z jadalnych ziół o charakterze leczniczym.

Bazylia

Bazylia

Bazylia pospolita, to zioło uprawia się jako roślinę jednoroczną w południowej Europie i tropikalnych regionach Azji. Jest wiele odmian tej rośliny, które różnią się barwą i wyglądem liści. W naszych ogrodach najczęściej decydujemy się na uprawę bazylii zielonej i bordowej. Bazylia ma charakterystyczny lekko kwaskowy smak i anyżkowy zapach. Doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem, dlatego bardzo chętnie używana jest jako dodatek w kuchni włoskiej. Poza tym pasuje do większości dań warzywnych – doskonale komponuje się z dynią, kabaczkiem, marchewką, brokułami i cukinią.

Niezależnie od tego, którą odmianę bazylii zdecydujemy się uprawiać w naszym ogrodzie, pamiętajmy, że roślina ta lubi słoneczne i zaciszne miejsca. Najbardziej optymalne warunki to niezakwaszona gleba, bogata w składniki pokarmowe i wodę. Żeby dobrze rosła bazylię należy zasilać nawozami mineralnymi i uprawiać ją z tzw. rozsad, które możemy kupić lub wyhodować sami, siejąc nasiona w domu na początku marca.

Poza walorami smakowymi bazylia ma też liczne walory lecznicze. Wykonane z niej olejki aromatyczne stosuje się w aromaterapii, gdyż mają relaksujące i antydepresyjne działanie. Ponadto świeże liście lub sok z bazylii pomagają w regeneracji skóry i łagodzą skutki ukąszeń komarów. Bazylia jest także od wieków stosowana w lecznictwie, jako roślina poprawiająca wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii i niweluje wzdęcia. Można także stosować napary z bazylii, np.: parę unoszącą się z takiej ziołowej herbaty powinny wdychać osoby z gorączką i katarem, a wywar w połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel, z kolei zimny napar z bazylii stosuje się przy chorobach oczu lub w połączeniu z nalewką z leszczyny jako okład na bolącą głowę. Świeże listki bazylii można bezpośrednio dodawać do potraw, bazylię można też suszyć, mrozić lub przygotować aromatyczną oliwę. Jeśli podajemy bazylię surową lepiej utrzeć ją z dobrą oliwą lub rozedrzeć palcami na kawałki niż kroić nożem.

W powszechnej opinii spożywanie bazylii działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco i pobudzająco. Dodaje też sił i wigoru.

Więcej w kategorii: Rośliny

Storczyki

storczyki we wnętrzu

Jeśli mówimy o modzie dotyczącej wystroju domu lub mieszkania, na pewno uwzględnia ona także rośliny….

więcej

Truskawki i ich uprawa

owoce truskawki

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych polskich owoców, maja one wiele właściwości odżywczych, zawierają ogromna dawkę…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>