Ziołowy ogródek – mięta

19.07.2013

Mięta to jedna z najstarszych roślin leczniczych świata. Znana była medycynie chińskiej, używano jej także do balsamowania zwłok w Egipcie. Ma świeży, charakterystyczny zapach i smak.

Mięta

Mięta

Mięta ma działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, bakteriobójcze i przeciw pasożytnicze. Jest bardzo znana, głównie z uwagi na popularny napar z mięty, który często stosujemy przy dolegliwościach żołądkowych lub nerwobólach. Sama mięta jest byliną wieloletnią, której okres kwitnienia przypada na przełomie czerwca i lipca (roślina ma wtedy drobne, fioletowe kwiaty). W ogrodach najczęściej uprawiamy miętę pieprzową, zwaną także miętą lekarską, z uwagi na jej smak, aromat i właściwości. Istnieje także kilka gatunków rosnących „dziko”, ale nie mają one tak charakterystycznych dla mięty pieprzowej zalet. Jedynie mięta zielona ma delikatny „miętowy” zapach i smak.

W przeciwieństwie do innych roślin ziołowych mięta lubi ziemię zasobną w próchnicę i składniki pokarmowe. Najlepszymi warunkami do jej uprawy są więc żyzne gleby, osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione. Mięta potrzebuje też sporo wilgoci. Jeśli decydujemy się na posadzenie w ogrodzie kilku rodzajów ziół to miętę najlepiej uprawiać w osobnym miejscu. Możemy ją też z powodzeniem hodować w pojemnikach na parapecie słonecznego okna.

Aby mięta dobrze nam rosła, nasiona najlepiej posiać na przełomie marca i kwietnia w inspekcie na rozsadę lub w maju bezpośrednio w miejscu, gdzie mają rosnąć sadzonki. Drugim sposobem jest rozmnażanie mięty przez podział już wyrośniętych roślin wiosną i jesienią (przy podziale kłącza pamiętajmy o pozostawieniu przy każdej sadzonce fragmentu systemu korzeniowego). Jest jeszcze jeden sposób hodowli mięty, który polega na uzyskaniu sadzonek mięty praz przysypanie wiosną młodych pędów ziemią. Powinny ukorzenić się po kilkunastu dniach. Podobnie jak wszystkie zioła, miętę należy regularnie podcinać, aby dobrze się rozkrzewiła. Ponieważ rośliny ziołowe nie są zbyt wymagające, mięty nie trzeba silnie nawozić. Wystarczą nie duże dawki nawozu mineralnego w okresie wzrostu roślin. Jak już wspomnieliśmy mięta lubi wilgoć – trzeba ją zatem podlewać, rzadko, ale bardzo obficie. Podczas zimowych mrozów miętę uprawianą w pojemnikach najlepiej zabrać do domu, gdyż roślina ta jest podana na przemarzanie. Jeśli hodujemy miętę na grządkach to musimy pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu rośliny na zimę, w tym celu okrywamy grządkę warstwą kory i gałązek. Co kilka lat miętę trzeba wykopać, podzielić kłącza i przesadzić w nowe miejsce.

Jeśli uprawiana przez nas mięta ma być nie tylko rośliną ozdobną, ale mamy zamiar wykorzystać jej walory smakowe i lecznicze to liście mięty najlepiej zebrać tuż przed kwitnięciem, gdy ich smak i zapach są najbardziej intensywne. Warto pamiętać, że pierwszym roku po posadzeniu można zrywać liście tylko raz, pod koniec czerwca. W następnych latach – dwukrotnie (w maju i czerwcu). Liście mięty trzeba suszyć w zacienionym, przewiewnym miejscu lub w specjalnej suszarni (jeśli taką posiadamy), pamiętając by temperatura podczas suszenia nie przekraczała 35°C. Tak ususzoną miętę przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach w ciemnym miejscu. Poza miętą suszoną możemy także wykorzystywać świeżo zerwane liście. Stanowią one wspaniały dodatek podkreślający smak sałatek, warzyw i mięs.

Więcej w kategorii: Rośliny

Storczyki

storczyki we wnętrzu

Jeśli mówimy o modzie dotyczącej wystroju domu lub mieszkania, na pewno uwzględnia ona także rośliny….

więcej

Truskawki i ich uprawa

owoce truskawki

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych polskich owoców, maja one wiele właściwości odżywczych, zawierają ogromna dawkę…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>