Ziołowy ogródek – oregano

03.04.2011

Lebiodka pospolita, czyli roślina potocznie nazywana mianem oregano to jedno z najpopularniejszych ziół używanych w naszej kuchni. Zazwyczaj korzystamy z gotowych suszonych mieszanek, ale warto pokusić się o uprawę oregano we własnym ogrodzie i cieszyć się smakiem i aromatem świeżych jego świeżych listków.

Oreganoto roślina wieloletnia, odporna na chłody, o rozgałęzionych łodygach i liściach pokrytych „włoskami”. Zioło to kwitnie od lipca do końca września. Podczas kwitnienia ma fioletowo-różowe kwiaty. Charakteryzuje się ostrym i

oregano www.morguefile.com

oregano www.morguefile.com

dosyć cierpkim smakiem, a także silnym zapachem przypominającym nieco tymianek. Roślina preferuje gleby dobrze odwodnione, lekko zasadowe oraz dużo słońca (najlepsze będzie ciepłe, odsłonięte miejsce w pełnym słońcu). Oregano można rozmnażać przez nasiona, podział korzenia oraz poprzez odnóżki. Sadzimy jest wiosną lub wczesnym latem. Podobnie jak bazylia, oregano może być także rozmnażane przez kładzenie łodyg i przykrywanie ich ziemią. W ciągu kilkunastu dni roślina powinna wypuścić korzenie. Niestety, oregano jest podatne na różne choroby jak np.: plamy na liściach, gnicie korzeni, szkodniki (mszyce), dlatego należy bardzo o nie dbać. Jeśli nie mamy własnego ogrodu możemy uprawiać oregano w doniczkach – świetnie nadaje się do tego celu, pod warunkiem, że będziemy pamiętać o umieszczeniu pojemników z ziołami w jasnym, nasłonecznionym miejscu. Wystarczy regularnie go podlewać, tak aby ziemia pozostawała cały czas wilgotna.

Poza zastosowaniem w kuchni, oregano należy do grupy ziół jadalnych wykorzystywanych w lecznictwie. W tym celu wykorzystuje się jego części nadziemne (jako napary i olejki aromaterapeutyczne). Oregano zawiera olejki eteryczne (karwakrol, tymol, betabisabolene, caryofylene, linalol, borneol, pinen), taniny, żywice, sterole, seskwiterpeny, garbniki, gorycze, flawonoidy (luteolina, diosmetyna, apigenina), witaminę C. Zarówno karwakrol jak i tymol posiadają właściwości przewciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Jakie jest zastosowanie oregano? Zioło to pomaga łagodzić wzdęcia oraz stymuluje przepływ żółci. Działa także jako silny antyseptyk, dlatego może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie. Oregano może być stosowane na alergie, gorączkę, kamicę żółciową oraz kolkę żółciową, bakteryjne choroby skóry.

Oczywiście bardziej popularne jest zastosowanie oregano w kuchni, gdzie najczęściej

stosowane jest w potrawach z pomidorami, jako dodatek do pizzy, omletu, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Aby uzyskać najlepszy smak i aromat najlepiej zgnieść liście oregano i dodać je do gorącej potrawy w ostatnich 10 minutach gotowania. Ma silny, dominujący posmak, dlatego lepiej używać go z umiarem.

Kiedy zbierać oregano? Najlepiej jak tylko zaczyna kwitnąć. Zrywamy małe gałązki świeżych liści, unikając większych, grubszych łodyg. Kiedy kwiaty oregano są w rozkwicie, warto zebrać łodygi i liście w celu ich ususzenia, ponieważ smak zioła jest najbardziej aromatyczny w tym czasie. Zerwane łodygi wiążemy w pęki i wieszamy do wysuszenia w ciepłym, suchym i ocienionym miejscu, a ususzone liście umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Suszone liście oregano mają silniejszy aromat niż świeże.

Więcej w kategorii: Rośliny

Storczyki

storczyki we wnętrzu

Jeśli mówimy o modzie dotyczącej wystroju domu lub mieszkania, na pewno uwzględnia ona także rośliny….

więcej

Truskawki i ich uprawa

owoce truskawki

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych polskich owoców, maja one wiele właściwości odżywczych, zawierają ogromna dawkę…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>