Ziołowy ogródek – szałwia

04.02.2011

Szałwia to jedno z najpopularniejszych ziół świata. Jest niezwykle ceniona jako przyprawa ze względu na swoje walory smakowe oraz jako zioło lecznicze. Decydując się na jej uprawę w ogrodzie mamy szansę na odkrycie jeszcze jednego waloru szałwii – jest ona rośliną niezwykle dekoracyjną, a jej srebrno-zielone liście pozostają piękne także zimą.

Szałwia

Szałwia

Szałwia to wieloletni, wiecznie zielony krzew, dzięki czemu jest piękną ozdobą ogrodu nie tylko latem, ale również zimą. Rośliny te dorastają do ok. 60 cm wysokości i mają niewielkie, miękkie w dotyku, zielono-srebrzyste liście. Szałwia kwitnie na przełomie maja i czerwca, w zależności od odmiany na niebiesko, fioletowo, biało, różowo lub czerwono. Kwiaty te tworzą bardzo efektowne kwiatostany.

Szałwia nie ma specjalnie wygórowanych wymagań odnośnie warunków do uprawy. Aby dobrze rosła wystarczy jej nasłonecznione, ciepłe i suche miejsce, z dobrze spulchnioną i żyzną glebą. Roślina ta preferuje podłoże o odczynie zasadowym, dlatego podczas przygotowywania miejsca pod jej hodowlę zmieszajmy z ziemią kilka garści wapna. Ziemię trzeba też dobrze napowietrzyć i nieco rozluźnić dodając dużą ilość piasku oraz kompostu. Uwaga! Bardzo ważne jest, aby szałwii nie sadzić w miejscach, gdzie wcześniej rosły rośliny z tej samej rodziny (mięta, bazylia, tymianek, itp.), ponieważ w glebie mogą znajdować się przetrwalnikowe formy grzybów szarej pleśni, która jest chorobą bardzo często atakującą także szałwię.

Nasiona szałwii wysiewa się na przełomie marca i kwietnia w ogrzewanym inspekcie lub do doniczki w domu. Kiełkowanie trwa ok. 3 tygodnie i w drugiej połowie kwietnia sadzonki przenieść w docelowe miejsce w ogrodzie. Po roku szałwię można także rozmnażać latem przez sadzonkowanie młodych pędów lub ukorzenianie ich za pomocą przysypania ziemią bez odcinania od macierzystej rośliny.

Szałwia nie jest krzewem wymagającym, jeśli chodzi o pielęgnację. Wystarczy jej od czasu do czasu nawożenie (użyjmy w tym celu naturalnego kompostu, zamiast nawozów mineralnych) oraz podlewanie w przypadku długotrwałej suszy. Tak jak wszystkie zioła, również szałwię trzeba przycinać, co wzbudzi rozrost pędów rośliny, a jednocześnie nada jej ładny kształt.

Jeśli nie jesteśmy posiadaczami własnego ogrodu, z powodzeniem możemy zdecydować się na uprawę szałwiiw doniczkach.

szałwia sxc.hu

szałwia sxc.hu

Jeśli chcemy wykorzystać szałwię jako przyprawę w naszej kuchni to liście musimy zerwać tuż przed okresem kwitnienia. Aby dłużej zachowały swoje walory można je ususzyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej słoiku). Pamiętajmy, że takiej suszonej szałwii nie należy przechowywać dłużej niż 3 lata, gdyż mniej więcej po tym okresie traci swój wspaniały aromat. Jak wykorzystać szałwię w kuchni? Jej liście, zarówno te ususzone, jak i świeże, to doskonałe uzupełnienie potraw z mięsa, drobiu, ryb oraz dodatek do sałatek lub sosów. Bardzo często można je również spotkać w restauracjach jako ozdoba deserów. Suszona szałwia, podobnie jak suszone oregano, charakteryzuje się dużo silniejszym aromatem niż świeże liście. I podobnie jak z oregano nie należy przesadzać z dodawaniem tego zioła do potraw. Powód? Jako zioło lecznicze szałwia ma silne właściwości antyseptyczne, a przez to użyta w nadmiarze szkodzi (może wywoływać objawy lekkiego zatrucia układu pokarmowego). Lecznicze właściwości szałwii, tzn. jej działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, z powodzeniem jest wykorzystywane w leczeniu chorób jamy ustnej (szczególnie w przypadku zapalenia gardła), a napary łagodzą przeziębienia i zapalenia skóry.

Więcej w kategorii: Rośliny

Storczyki

storczyki we wnętrzu

Jeśli mówimy o modzie dotyczącej wystroju domu lub mieszkania, na pewno uwzględnia ona także rośliny….

więcej

Truskawki i ich uprawa

owoce truskawki

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych polskich owoców, maja one wiele właściwości odżywczych, zawierają ogromna dawkę…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>