Ambasador – szybkie i łatwe ciasto

27.02.2013

Nierzadko zdarza się nam, że ni stąd ni zowąd zachciewa się nam ciasta. Takiego, które przygotujemy na szybko i za chwil parę pojawi się jeszcze ciepłe i pachnące do kawy lub herbaty. Poszukując fajnego przepisu, trafiłam na ambasador – szybkie i łatwe ciasto.

Ambasador – szybkie i łatwe ciasto, które zawsze i każdemu się uda. Jeśli chcecie skorzystać z przepisu, oto i on.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru (lub mniej)
  • 5 łyżek kakao
  • Cukier waniliowy
  • Bakalie – wedle życzenia

ciasto czekoladowe z polewą - ciasto ambasador

Nasze szybkie i łatwe ciasto o dumnej nazwie ambasador zaczynamy od roztopienia tłuszczu w garnku. Do roztopionego tłuszczu dodajemy cukier, kakao i mleko. Kolejną czynnością jest dodanie cukru waniliowego i w tym momencie należy odlać ¼ masy do osobnego naczynia. Będzie nam potrzebna na polewę. Do reszty zaś dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, a z białek ubijamy pianę i również delikatnie łączymy z ciastem. Można dodać również bakalie. Masę na szybkie i łatwe ciasto ambasador przekładamy do tortownicy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Na jeszcze gorące ciasto wylewamy polewę z odlanej wcześniej masy. Pamiętajmy, że należy ją podgrzać.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..