Babka wielkanocna – przepis

02.03.2013

O ciastach świątecznych można mówić i pisać godzinami. Każdy wie, że jak Boże Narodzenie, to musi być piernik, a jak Wielkanoc, musi być babka wielkanocna. Ale jaka babka? Przepisów jest wiele, mój wypróbowany przepis na babkę testowałam już nie raz, a zatem gwarantuję, że i Wam ta babka się uda.

Babka wielkanocna – przepis:

  • kilogram mąki
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 żółtek
  • mała kostka drożdży (10 dkg)
  • ok. pół szklanki mleka
  • rodzynki (garść lub dwie – według uznania)

stół wielkanocny z tradycyjną babką

W części letniego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką mąki i odrobiną cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, do której dodajemy mąkę, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie. W garnuszku rozpuszczamy margarynę, a gdy wystygnie dodajemy do ciasta i dalej je wyrabiamy. Teraz kolej na namoczone rodzynki, które przed dodaniem należy obtoczyć w mące. Babka wielkanocna przepis nakazuje teraz przełożyć ciasto do formy, w której ma wyrosnąć. Następnie wędruje do piekarnika, gdzie piecze się w temperaturze 170-180 stopni przez około pół godziny. Warto wiedzieć, i mój babka wielkanocna przepis zdecydowanie to podkreśla, że by babka się udała, trzeba ją długo wyrabiać ręcznie, aż ciasto zacznie ładnie odklejać się od ręki. Gotową babkę dekorujemy wedle uznania.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..