Chłodnik

06.03.2013

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość rzadko jest dziś przyrządzane w naszych domach a szkoda, bo jest ono szczególną odmianą zupy, która w zasadzie nie wymaga gotowania.

By przygotować chłodnik potrzebne nam będą:

  • 2 i  ½ szk. bulionu drobiowego
  • szk. kwaśnej śmietany lub duży kefir naturalny
  • 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek botwinki z młodymi burakami
  • pęczek szczypiorku
  • świeża bazylia, pęczek kolendry
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Chłodnik

Młode buraczki pokrojone w talarki, gotujemy w bulionie przez około 10 minut i odstawiamy do przestudzenia. Gdy bulion lekko przestygnie miksujemy buraczki na gładki krem do którego dodajemy pokrojone w cząstki rzodkiewki, ogórek i młode liście buraków czyli botwinkę. Chłodnik doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem chłodnik wzbogacamy śmietaną lub kefirem, dodajemy świeżo posiekany szczypiorek,  kolendrę i bazylię.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

2 thoughts on “Gulasz węgierski

  1. No więc zrobiłam tego makowca na kruchym cieście i powiem tylko, że niebo z gębie 😉 zmieniłam co nie co tzn do masy makowej nie dałam 3 jaj tylko ubiłam pianę z 2 białek które zostały z kruchego i połączyłam z masą. Ciasto jest pycha i szybko znika;) łatwe i szybkie, polecam serdecznie :)