Ciasta wielkanocne

20.02.2013

Ciasta wielkanocne to gorący temat co roku, w okresie wielkanocnym. Oczywiście królują niepodzielnie mazurki, baby wielkanocne, a na drugim miejscu są chyba serniki i makowce. Święta Wielkanocne bez słodkości nie wchodzą w grę.

Najczęściej receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie, babcie przekazały je naszym mamom, a mamy nam itd. Ufamy tym właśnie przepisom na ciasta wielkanocne, gdyż wiemy, że są niezawodne, a dzięki nim ciasto zawsze się udaje i smakuje gościom i domownikom.

wielkanocne ciasta na świątecznym  stole

Kilka wskazówek co do ciast? Planując pieczenie musicie koniecznie ustalić, który rodzaj ciasta chcecie przygotować. Jeśli chodzi o babki, macie do wyboru babki piaskowe czy też babki cytrynowe. Ciasta wielkanocne to oczywiście mazurki, na które czekamy cały rok ze względu na ich kruchość, bogactwo smaków i możliwości. Ja zawsze mam problem wybierając przepis na mazurek. Jest ich tak wiele, co jeden to piękniejszy, nigdy nie wiem, który wybrać. Uwielbiam mazurek migdałowy i niepodzielnie królujący na moim stole mazurek kajmakowy. W tym roku odkryłam jednak mazurek różany i chyba ten właśnie typ wypróbuję.

Jeśli chodzi o serniki, proponuję sernik wiedeński. Ciasta wielkanocne zawsze dekoruję w świątecznym stylu, a sernik wiedeński do tego idealnie się nada.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..