Ciasto z rabarbarem

10.02.2013

Ciasto z rabarbarem powinno być obowiązkowym punktem w menu każdej szanującej się Pani domu. Jego aromatu i walorów smakowych, nie da się porównać z niczym innym.

Aby przygotować tradycyjne ciasto z rabarbarem, obowiązkowo z kruszonką, potrzebne będą:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionej i wystudzonej margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

ciasto z rabarbarem

Na kruszonkę:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła

A także około 600 g rabarbaru i kilka truskawek

Ciasto z rabarbarem zaczynamy od utarcia na puszystą masę żółtek z cukrem. Dalej ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec margarynę i wanilię. Wszystkie składniki razem miksujemy. Ciasto przekładamy na blachę. Kroimy na plastry obrany rabarbar, obieramy truskawki, jeśli są duże – kroimy. Układamy na cieście. Aby przygotować kruszonkę rozcieramy palcami masło z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji piaski. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto z rabarbarem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Wystudzone ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..