Cukinia nadziewana

04.03.2013

Młoda cukinia nadziewana mięsem mielonym, to sezonowe danie, które sprawdzi się zarówno w roli obiadu, ciepłej kolacji czy ciepłej przekąski na kolację z przyjaciółmi.

Cukinia nadziewana przepis:

    • młode cukinie
    • 2 cebule
    • 3 łyżki oleju
    • 30-40 dag chudego mielonego mięsa
    • kilka pieczarek
    • świeże zioła, sól, pieprz do smaku
    • starty żółty ser
  1. cukinia nadziewana mielonym mięsem

Naprawdę młoda cukinia, wymaga jedynie przecięcia wzdłuż i wydrążenia. Z powodzeniem można to zrobić przy pomocy łyżki. Wybrany miąższ, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do tego mięso. Cukinia i reszta nadzienia powinna być miękka już po 5-10 minutach. Po tym czasie przyprawiamy nadzienie, napełniamy nim połówki cukini i przysypujemy startym serem. Tak przygotowana cukinia powinna być zapiekana w żaroodpornym naczyniu przez 30-40 minut. Można ją podawać na gorąco z dodatkiem sosu czosnkowego i surówką z sałaty.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..