Faworki

25.02.2013

Faworki to nieodłączna propozycja na karnawał, nie ma Tłustego Czwartku bez faworków! Jest to przysmak doskonale znany i bardzo lubiany.

Jak zrobić faworki? Wcale nie są trudne! A oto receptura. Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag masła
  • 3 duże żółtka
  • ¼ szklanki gęstej śmietany 18%
  • Łyżka spirytusu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder i cukier waniliowy do posypania

faworki -  chruściki

Jak zrobić faworki? Co po kolei robimy? Po pierwsze musimy posiekać mąkę z masłem, dodać do niej żółtka, sól, spirytus i śmietanę. I tu wskazówka – dodajemy tyle śmietany, by ciasto było twarde jak na makaron. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki, a następnie bijemy ciasto wałkiem, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Jest to sygnał, by odstawić ciasto w chłodne miejsce, na przykład do lodówki, na godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypujemy je mąką i kroimy nożem na paski o szerokości około 3cm i długości 8-10 cm. W każdym paseczku robimy nożem nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tworząc węzełek.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz i na gorącym smażymy nasze faworki. Smażyć należy z obu stron, na złoty kolor. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..