Gulasz węgierski

05.03.2013

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny obiad w dni, gdy potrzebujemy rozgrzewającego, krzepiącego obiadu.

Aby przygotować gulasz węgierski, zgromadź następujące składniki:

  • 50 dag mięsa wołowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • Przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Bulion warzywny (kostka)

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski zaczynamy oczywiście od mięsa. Należy pokroić je w kostkę, doprawić papryką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Mięso przekładamy na patelnię i obsmażamy na oleju. Następnie zalewamy bulionem warzywnym z kostki tak, by płyn zakrył całe mięso. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy tyle czasu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas należy zająć się cebulką. Kroimy cebulę w kostkę i szklimy ją na tłuszczu. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy także pokrojoną w paseczki paprykę. Gdy wszystko się razem przesmaży, dodajemy do garnka z mięsem. Całość znów stawiamy na mały ogień, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić swój gulasz węgierski dodając do niego czerwone wino, które wspaniale wzbogaci smak potrawy.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..