Gulasz węgierski
05.03.2013Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny obiad w dni, gdy potrzebujemy rozgrzewającego, krzepiącego obiadu.
Aby przygotować gulasz węgierski, zgromadź następujące składniki:
- 50 dag mięsa wołowego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- Przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- Bulion warzywny (kostka)
Gulasz węgierski zaczynamy oczywiście od mięsa. Należy pokroić je w kostkę, doprawić papryką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Mięso przekładamy na patelnię i obsmażamy na oleju. Następnie zalewamy bulionem warzywnym z kostki tak, by płyn zakrył całe mięso. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy tyle czasu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas należy zająć się cebulką. Kroimy cebulę w kostkę i szklimy ją na tłuszczu. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy także pokrojoną w paseczki paprykę. Gdy wszystko się razem przesmaży, dodajemy do garnka z mięsem. Całość znów stawiamy na mały ogień, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić swój gulasz węgierski dodając do niego czerwone wino, które wspaniale wzbogaci smak potrawy.
na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..