Jabłecznik

08.02.2013

Jabłecznik to ciasto, które uwielbiam. Czy różni się od szarlotki? Ponoć do szarlotki daje się surowe jabłka, a do jabłecznika – przetworzone, ale nie wiem, czy na tym właśnie polega różnica. Wszystko mi jedno. Kocham i jabłecznik, i szarlotkę!

A oto przepis na jabłecznik, którego zawsze – i zawsze z sukcesem – używam.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 180 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • Szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, cukier, żółtka, sól i śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

szarlotka, ciasto z jabłkami

Składniki na masę jabłkową na jabłecznik:

  • 1/5 kg jabłek (szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżki wody
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i cukrem waniliowym i wsypujemy do niej jabłka. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec należy dodać cynamon i wymieszać. Gdy jabłka będą stygły, zajmujemy się kruszonką. Potrzebne będą:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Wszystkie składniki należy zmieszać, najlepiej palcami, na drobny piasek. Wstawić do zamrażalnika.

Na wysmarowaną blachę wykładamy ciasto. Podpiekamy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wykładamy masę jabłkową , a na nią kruszonkę. Pieczemy około 30 minut, aż kruszonka się zarumieni. Można polukrować. Jabłecznik gotowy!

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>