Karpatka – przepis

24.02.2013

Karpatka to pyszne ciasto przygotowane ze specjalnego ciasta parzonego, przełożonego masą budyniową. Nie łatwo przygotować karpatkę,ale ten przepis ułatwi ci zadanie.

Poniższy przepis pomoże Ci przygotować idealne ciasto karpatka:

  • 1 szklanka wody
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta, by karpatka się udała -wodę zagotuj z margaryną, a gdy zacznie wrzeć, zdejmij  z ognia i energicznie mieszaj dodając jednocześnie mąkę. Po dodaniu mąki nasz przepis mówi by ponownie postawić garnek na ogniu i ciągle mieszając gotować przez około 3 minuty. Po ostygnięciu wbijamy do masy po jednym jajku, miksujemy. Na koniec szczypta soli i proszek do pieczenia i ciasto na karpatkę gotowe. Dzielimy je na 2 części. Na wysmarowaną tłuszczem formę rozprowadzamy połowę ciasta karpatka i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Potem pieczemy drugą część ciasta.

karpatka z polewą czekoladową

Składniki na masę do ciasta karpatka:

  • 3 szklanki mleka
  • 30 dag masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Po 80 g mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 2 żółtka

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Do mleka dodajemy tę mieszaninę i gotujemy przez około 1 minutę. Gdy masa ostygnie, nas przepis nakazuje dodać do masy miękkie masło i zmiksować. Taką masą smarujemy jeden blat ciasta karpatka, a drugim nakrywamy. Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Gotowa karpatka może być posypana cukrem pudrem lub udekorowana w inny sposób.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..