Koktajl marchwiowy

04.03.2013

Marchew ma nie tylko dobroczynny wpływ na naszą cerę, ale też jest niezwykle zdrowa a wszystko za sprawą beta- karotenu. Najlepiej spożywać marchew surową a najsmaczniej jest przygotować koktajl marchwiowy.

Jeśli dodamy do niego pomarańczę (witamina C) i jabłko (błonnik) a wszystko zalejemy jogurtem (wapń) otrzymamy nie tylko pyszny, ale i odżywczy koktajl, który zwłaszcza wiosną pozwoli zregenerować się naszemu organizmowi.
Koktajl marchwiowy – przepis:

  • 2-3 marchwie
  • 1 obrana pomarańcza
  • 1 kwaśne jabłko bez skórki
  • ½  szklanki jogurtu naturalnego lub mleka

koktajl marchwiowy

Wszystkie składniki obrane i umyte, szatkujemy na cząstki, wrzucamy do dzbana blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny lub mleko i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Tak przygotowany koktajl marchwiowy jest dość gęsty, ale można go rozcieńczyć sokiem lub wodą i dosłodzić do smaku.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..