Makowiec na kruchym cieście

28.02.2013

Idealny pomysł na ciasto,  to makowiec na kruchym cieście. Można skorzystać z gotowej masy makowej lub samodzielnie przygotować masę makową, nie ma problemu, też wyjdzie Ci z nią pyszny makowiec na kruchym cieście.

A oto lista składników na ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • Kostka masła lub margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

makowiec na kruchym cieście

Składniki na masę makową:

  • 1 opakowanie gotowej masy makowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • Do posmarowania wierzchu ciasta – mieszanka z 1 żółtka i 1 łyżki wody

Makowiec na kruchym cieście zaczynamy od zrobienia ciasta na spód. Łączymy mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, z także jajko i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto, a gdy jest gotowe, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Do upieczenia makowca będzie nam potrzebna blacha o wymiarach 30 x 25 cm. Wylepiamy ją ¾ ciasta, nakłuwamy widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wstawiamy ciasto na najniższy poziom, na około 30-35 minut. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.

Masę makową łączymy z jajkami, cukrem i bakaliami. Mieszamy mikserem. Rozkładamy równomiernie na ciasto. Z reszty ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu makowca na kruchym cieście. Smarujemy żółtkiem z wodą, pieczemy przez 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzony makowiec na kruchym cieście możemy polukrować.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..