Mrożona herbata
04.03.2013Latem gdy doskwierają nam upały doskonała jest samodzielnie zrobiona mrożona herbata. Wspaniale orzeźwia, dodaje energii, a skoro robimy ją sami, wiemy co zawiera, zatem nie szkodzi nam wszystkimi chemicznymi dodatkami.
Mrożona herbata doskonale gasi pragnienie więc zawsze dobrze mieć ją pod ręką. Taki wypróbowany przepis każdego dnia pozwoli przygotować samodzielnie i szybko ten pyszny napój.
Wariacje smakowe są tu jak najbardziej mile widziane. Równie smaczna jest zielona, ziołowa jak i czarna mrożona herbata. Ja proponuję dziś czarną herbatę z cytryną i lodem.
Mrożona herbata przepis:
- 1,5 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej
- czarna herbata
- cytryny i cukier do smaku
- lód
Na początku przyda się nam dzbanek. Do niego wsypujemy herbatę i zalewamy wrzątkiem by uzyskać pożądaną moc naparu. Herbatę należy parzyć przez 5-6 minut a następnie ostudzić. Jeśli napar jest zbyt intensywny, po przestudzeniu, herbatę możemy rozcieńczyć przegotowaną lub mineralną wodą. Tak przygotowaną herbatę słodzimy do smaku, wciskamy do niej sok z cytryny i całość intensywnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Resztę cytryny kroimy w plasterki i wrzucamy w całości do dzbanka. Wstawiamy dzbanek do lodówki by napój się schłodził. Po dodaniu lodu mrożona herbata jest gotowa do podania.
na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..