Pączki serowe

03.03.2013

Pączki serowe zwane też oponkami to jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. To prawdziwe bomby kaloryczne, ale nie sposób im się oprzeć. Delikatne, rozpływające się w ustach, łatwe w przygotowaniu, idealne do przygotowania razem z dzieckiem. Jeśli chcesz przygotować pyszne pączki serowe.

oto lista potrzebnych Ci składników:

  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ kg białego tłustego sera
  • ½ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 30 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sody
  • 1 – 1,5 łyżki octu
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder do posypania

domowe oponki

Pączki serowe zaczynamy od przesiania mąki i zmielenia sera w maszynce do mięsa.  Ser i mąkę łączymy z pozostałymi składnikami z listy i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Dzielimy na równe części, z których każdą należy rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Wykrawamy szklanką kółeczka, a w każdym z nich robimy dziurkę kieliszkiem.

Pączki serowe należy smażyć na gorącym smalcu lub oleju. Po usmażeniu odkładamy je na papierowe ręczniki, bo ociekły z tłuszczu. Ostatni krok to obtaczanie każdego pączka w cukrze pudrze, i gotowe! Pączki serowe są już gotowe.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..