Panna cotta

06.03.2013

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest prosta do wykonania i co najważniejsze –pyszna!

Panna cotta składniki:

 

  • 2 płatki żelatyny spożywczej
  • ½ l tłustej śmietany
  • szk. cukru
  • pół kilograma truskawek lub innych świeżych owoców sezonowychPanna Cotta ze świeżymi owocami

Wykonując deser panna cotta najpierw zalewamy żelatynę zimną wodą a gdy płatki namiękną wyjmujemy je z wody i odstawimy na bok. Świeżą śmietankę z dodatkiem cukru doprowadzamy do wrzenia a następnie schładzamy umieszczając garnek ze śmietanką w  misce z kostkami lodu. Do lekko schłodzonej śmietanki wrzucamy wilgotną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.  Masę wlewamy do 4 foremek. Gdy wystygnie, foremki wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aż panna cotta stężeje. W międzyczasie miksujemy truskawki z cukrem, zostawiając parę całych do dekoracji. Gotowa panna cotta powinna być wyłożona na płaskie talerze, udekorowana truskawkami i polana sosem z nich.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

2 thoughts on “Gulasz węgierski

  1. No więc zrobiłam tego makowca na kruchym cieście i powiem tylko, że niebo z gębie 😉 zmieniłam co nie co tzn do masy makowej nie dałam 3 jaj tylko ubiłam pianę z 2 białek które zostały z kruchego i połączyłam z masą. Ciasto jest pycha i szybko znika;) łatwe i szybkie, polecam serdecznie :)