Pasztet z drobiu
05.03.2013To tradycyjne danie wielkanocne, jest potrawą praco- i czasochłonną. Jednak efekt jaki robi pasztet z drobiu na świątecznym stole, pozwala zapomnieć o wszystkich trudach.
Pasztet z drobiu składniki;
- 1kg mięsa drobiowego
- 1-2 marchewki, korzeń pietruszki, ćwierć selera i nieduży por
- 10 dag wędzonej słoninki
- 30dag wątróbki drobiowej
- ½ szk. tartej bułki
- 2-3 jaka
- 10 dag pieczarek
- cebula lub szczypiorek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie i tymianek lub zioła prowansalskie
Jak przygotować pasztet z drobiu; mięso drobiowe i wędzoną słoninkę gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem warzyw i przypraw. Wywar odstawiamy do ostudzenia gdy mięso jest już miękkie. Ostudzone mięso, oddzielamy od kości. Pieczarki, cebulę i wątróbkę podsmażamy na oleju przez 10 minut a następnie zalewamy szklanką wywaru i dusimy pod przykryciem 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Mięso drobiowe, wątróbkę, pieczarki i cebulę przeznaczoną na pasztet z drobiu mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Powstałą masę łączymy z jajkami i tartą bułką, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami a gdy ma konsystencję gęstego ciasta przekładamy ja do formy keksowej wcześniej wyłożonej plastrami surowej słoninki. Pasztet z drobiu pieczemy około 1,5godziny w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. By nie zanadto się wysuszył, przykrywamy go folią aluminiową. Pasztet jest gotowy do jedzenia następnego dnia.
na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..