Pasztet z drobiu

05.03.2013

To tradycyjne danie wielkanocne, jest potrawą praco- i czasochłonną. Jednak efekt jaki robi pasztet z drobiu na świątecznym stole, pozwala zapomnieć o wszystkich trudach.

Pasztet z drobiu składniki;

  • 1kg mięsa drobiowego
  • 1-2 marchewki, korzeń pietruszki, ćwierć selera i nieduży por
  • 10 dag wędzonej słoninki
  • 30dag wątróbki drobiowej
  • ½ szk. tartej bułki
  • 2-3 jaka
  • 10 dag pieczarek
  • cebula lub szczypiorek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie i tymianek lub zioła prowansalskie

świąteczny pasztet ze śliwką

Jak przygotować pasztet z drobiu; mięso drobiowe i wędzoną słoninkę gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem warzyw i przypraw. Wywar odstawiamy do ostudzenia gdy mięso jest już miękkie. Ostudzone mięso, oddzielamy od kości. Pieczarki, cebulę i wątróbkę podsmażamy na oleju przez 10 minut a następnie zalewamy szklanką wywaru i dusimy pod przykryciem 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Mięso drobiowe, wątróbkę, pieczarki i cebulę przeznaczoną na pasztet z drobiu mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Powstałą masę łączymy z jajkami i tartą bułką, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami a gdy ma konsystencję gęstego ciasta przekładamy ja do formy keksowej wcześniej wyłożonej plastrami surowej słoninki. Pasztet z drobiu pieczemy około 1,5godziny w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. By  nie zanadto się wysuszył, przykrywamy go folią aluminiową. Pasztet jest gotowy do jedzenia następnego dnia.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..