Placki z cukinii

04.03.2013

Moje dzieci uwielbiają placki wszelkiego rodzaju. Naleśniki, racuszki, placki ziemniaczane – to sposób na obiad trochę inny, bo bez mięsa, bez długiego gotowania itp. Obiad raczej na słodko, choć można też przygotować na ostro. Latem często robię także placki z cukinii.

Podaję je z cukrem, ale wiem, że placki z cukinii mogą stanowić po prostu część drugiego dania, być podawane z sosami, gulaszem, serem itp. Również do masy na placki  można dodać różne składniki, które zmienią smak placków. Mogą to być na przykład zioła, papryka, czy też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jeśli chcesz przygotować placki z cukinii, przygotuj następujące składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

placki z cukini z surówką z kapusty

Zaczynamy od umycia i wydrążenia cukinii. Ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, a następnie przekładamy na sitko, delikatnie solimy i odstawiamy. Odciskamy nadmiar sou, przekładamy cukinię do miseczki i przystępujemy do zrobienia ciasta na placki z cukinii. Do cukinii dodajemy mąkę, jajko i dokładnie mieszamy, by nie było żadnych grudek. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, można dodać więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z cukinii z obu stron na złoty kolor.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..