Pomidory z mozzarellą

05.03.2013

To najłatwiejsza do przygotowania i jedna z najsmaczniejszych przekąsek świata. Pomidory z mozzarellą robią furorę na każdym przyjęciu niezależnie od pory roku.

 składniki:

  • Kilka dojrzałych pomidorów
  • 4-6 kulek sera mozzarella
  • 3 – 6 łyżek sosu winegret lub octu balsamicznego
  • świeża bazylia
  • biały pieprz
  • mix sałat i kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

pomidory z mozzarellą

Danie to nie wymaga pracy i jest łatwe do zrobienia, ale najsmaczniejsze jest świeżo przygotowane.  Pomidory z mozzarellą przygotujmy wiec tuż przed podaniem na stół. Dojrzałe pomidory, najlepiej duże owoce- kroimy plastry grubości 1cm. W ten sam sposób kroimy mozzarellę.  Na talerzu, układamy naprzemiennie pomidory z mozzarellą. Najładniej wyglądają na liściach sałaty. Gotowe danie skrapiamy sosem winegret, octem balsamicznym lub dobrą oliwą. Dekorujemy listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory z mozzarellą podajemy z grzankami lub mixem sałat.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..