Sernik z makiem

01.03.2013

Sernik z makiem, znany często jako sernikomakowiec lub seromakowiec, to świetny pomysł na ciasto. Ponieważ przygotowanie sernikomakowca wymaga dokładnego wykonania po kolei wszystkich mas, miej nasz przepis na sernik z makiem przed sobą podczas kucharzenia.

Na masę makową potrzebujesz:

  • ½ szklanki maku
  • 6 dag masła
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

sernik z masą makową

Na masę serową potrzebujesz:

  • ½ kg półtłustego twarogu
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na koniec składniki na polewę czekoladową:

  • 4 kostki czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 kostki białej czekolady do dekoracji

Po pierwsze zajmiemy się masą makową. Zalewamy mak wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin. Po odsączeniu mielimy 2 razy. Do zmielonego maku należy dodać miód i utrzeć razem. Następnie ucieramy masło, żółtka, dodajemy mak z miodem i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszamy, a następnie dodajemy białka ubite na pianę. Przelewamy masę na sernik z makiem do formy i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

By przygotować masę serową, zmiel ser w maszynce, dodaj cukier i utrzyj. Kolejno dodawaj żółtka. Trzeba także stopić masło, wystudzić je i dodać do masy serowej. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, ubite na pianę białka i mąkę ziemniaczaną. Masę serową wylewamy na upieczoną masę makową i pieczemy 45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu polewamy sernik z makiem polewą czekoladową lub lukrem.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..