Sorbet truskawkowy
06.03.2013Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie tylko dostarcza nam wiele przyjemności ale też zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów.
Sorbet truskawkowy to jedynie pomysł. Podobne z łatwością wykonasz z innych sezonowych owoców jak maliny, jagody czy wiśnie.
Sorbet truskawkowy składniki
- 2-3 szk. świeżych truskawek
- opcjonalnie cukier do smaku
- bita śmietana lub świeże owoce na sos
Wykonać sorbet truskawkowy – to dziecinnie łatwa sprawa. Wystarczy zmiksować umyte i pozbawione szypułek truskawki na gładką masę. Możemy je dosłodzić jeśli wydają się nam mało słodkie, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowaną masę wlewamy do pojemnika z przykrywką i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie, gdy masa jest już prawie zamarznięta, miksujemy ją powtórnie by nabrała lekkości i jeszcze raz zamrażamy przez 10 –15 minut. Gdy sorbet truskawkowy jest gotowy, podajemy go na stół porcjowany w kulki lub wyjmujemy łyżką. Podobnie jak lody, świetnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany lub z sosem owocowym czy czekoladowym.
na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..