Zupa cebulowa – łatwy przepis.

04.01.2013

Zupa cebulowa przywędrowała do nas z Francji. Jest idealnym pomysłem na obiad zimą lub jesienią. Każdy przepis na zupę cebulową może nieco się różnic, ale jest to danie stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Smak  zależy od użytej przez nas do zupy cebuli. Nasz przepis na cebulową przedstawia wskazówki do wykorzystania podczas przygotowywania dania dla 4 osób.

Potrzebne będą:

  • Włoszczyzna
  • Mięso na wywar
  • 5-6 dużych cebul
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca, liść lubczyku
  • 5 łyżek cukru
  • Kieliszek wina wytrawnego
  • 30 dag sera żółtego
  • Grzanki (opcjonalnie)

Nasz łatwy przepis na zupę cebulową każe zacząć przygotowania od oczyszczenia włoszczyzny i przygotowania mięsa na wywar. Zalewamy je w garnku wodą. Dorzucamy przyprawy – 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść lubczyku i 2 ziarenka owocu jałowca. Gotujemy około 2- 3 godzin. Odcedzamy wywar. W międzyczasie przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w plasterki i smażymy na maśle. Wlewamy też kieliszek wina wytrawnego, a także trochę wywaru z mięsa i warzyw. Przez kilka minut dusimy całość, a następnie łączymy z wywarem. Gotujemy zupę cebulową kolejne pół godziny. Pamiętajmy, że cebula nie może się rozgotować. Przygotowujemy karmel – na suchej patelni rozpuszczamy 5 łyżek cukru. Rozpuszczony, brązowy cukier dodajemy do zupy. Jeśli karmel się zbryli, nie ma problemu, gdyż na pewno rozpuści się podczas gotowania. Zupa cebulowa idealnie smakuje z grzankami i startym żółtym serem.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..