Zupa grochowa – łatwy przepis.

04.01.2013

Jeśli marzy Wam się pożywna, mocno rozgrzewająca zupa grochowa, polecamy nasz łatwy przepis na tę właśnie zupę, z pomocą którego przygotujecie ją w jedyne 2 godziny.

Nasz przepis na grochówkę wymaga przygotowania następujących składników:

  • 1 opakowanie łuskanego żółtego grochu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • Do wyboru porcja rosołowa lub 20 dag mięsa z kością
  • Około 4-5 ziemniaków
  • Włoszczyzna – marchew, pietruszka, seler
  • 1 kostka rosołowa
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie zupy grochowej zacząć musimy dużo wcześniej, gdyż jak każdy przepis, tak i nasz  wymaga wsześniejszego namoczenia grochu. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia, na noc. Następnego dnia gotujemy groch na małym ogniu, gdy już będzie delikatnie miękki, dodajemy umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę, a także pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Do zupy grochowej dorzucamy także kostkę rosołową. Gdy zupa grochowa się powoli gotuje, na patelni przygotowujemy zasmażkę. W tym celu kroimy w kostkę boczek wędzony i wytapiamy go na patelni. Wsypujemy także 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy i mieszamy. Zupa powinna zgęstnieć. Nasza grochowa jest już prawie gotowa, wymaga jeszcze jedynie doprawienia przyprawami i ziołami. Zupa grochowa wybornie smakuje z chlebem, ale i z przygotowanymi grzankami.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..