Zupa gulaszowa – łatwy przepis.

05.01.2013

Zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad na chłodne dni, jesienne lub zimowe. To danie jednogarnkowe, do którego przygotowania potrzebne będzie mięso wieprzowe i wołowe. Wbrew pozorom nie jest to danie trudne, nasz łatwy przepis pozwoli nawet początkującym przygotować wyśmienitą zupę gulaszową. A oto lista składników na zupę:

  • 200 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • Około 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona i 1 papryka zielona
  • ½ papryczki chili
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 0,5 l soku pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Łyżka oliwy
  • Opcjonalnie 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Przyprawy: 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, liść laurowy, ½ łyżeczki kolendry, ½ łyżeczki majeranku, sól i pieprz

Przepis na gulaszową jest także niezbyt skomplikowany. Przygotowania zaczynamy od pokrojenia boczku i podsmażenia go na oliwie. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę wołowinę i wieprzowinę. Do smażącego się mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę, a następnie podlewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy. Przepis na zupę gulaszową mówi, by dusić wszystko razem pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy paprykę, marchew, ziemniaki. Gotujemy przez około 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Wówczas do gotującej się zupy gulaszowej dodajemy wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Według własnych preferencji doprawiamy do smaku. Podajemy zupę gulaszową ze śmietaną.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..