Zupa krupnik. Przepis na krupnik.

05.01.2013

Krupnik to jedna z zup, którymi delektujemy się w chłodne jesienne i zimowe dni. Nie jest to danie trudne do przygotowania, jednak pamiętać należy o właściwej kolejności dodawania poszczególnych składników, aby uzyskać smak taki, jaki miał krupnik babci lub mamy. Podajemy bardzo łatwy przepis na krupnik.

Przygotuj następujące składniki:

  • Około 2 litrów zimnej wody
  • Około 30 dag mięsa z kurczaka
  • Włoszczyzna: cebula, kawałek selera, pietruszka, 2 marchewki, kawałek kapusty
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • Przyprawy: 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • Do dekoracji na talerzu – łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

Przepis na krupnik proponuje zacząć przygotowanie dania od ugotowania bulionu. Do garnka napełnionego zimną wodą wrzucamy pokrojone na kawałki mięso, doprowadzamy do wrzenia, odszumowujemy i gotujemy dalej na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wrzucamy włoszczyznę – cebulę, pokrojony seler, pietruszkę –  i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie krupnik wzbogacamy o pokrojoną w plasterki marchewkę, liść kapusty i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dosalamy wedle uznania. Po kolejnych 5 minutach gotowania przepis mówi o dodaniu kaszy jęczmiennej i przypraw. Dopóki kasza nie napęcznieje musimy mieszać zupę uważając, by kasza nie przywarła do dna garnka. Po kolejnych 25 minutach danie jest już gotowe. Krupnik podajemy z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..