Zupa ogórkowa – łatwy przepis.

04.01.2013

Jeśli potrzebny Ci pilnie przepis na prosty, w miarę szybki obiad, proponujemy nasz łatwy przepis na ogórkową. Zupa ogórkowa to raptem około 40-50 minut roboty, jest to zupa łatwa i tania.

Przepis na ogórkową wymaga przygotowania następujących składników:

  • Około 2 – 2,5 litra wody
  • Skrzydełka, żeberko lub porcja rosołowa
  • Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler
  • Kilka ziemniaków
  • 3 twarde ogórki kiszone
  • ½ szklanki soku z ogórków
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
  • Kostka rosołowa
  • Łyżka mąki
  • Posiekany koperek (opcjonalnie)

Jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś ogórkowej, miej nasz przepis pod ręką, a na pewno danie Ci się uda. Zacznij od obrania ogórków i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki podsmaż na maśle, dodaj do nich łyżkę mąki i chwilę jeszcze smaż. W międzyczasie należy wstawić bulion na ogórkową. Do wypełnionego wodą garnka wrzucamy umyte mięso, kostkę rosołową i przyprawy. Po około 20 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przesmażone ogórki. Wlewamy sok z ogórków i doprawiamy według uznania.  Jeszcze tylko 10 minut i ogórkowa jest gotowa. Przed podaniem można ją jeszcze doprawić śmietaną i posypać koperkiem. Ogórkowa może być podawana również z grzankami, ale wówczas musimy pominąć zrezygnować z ziemniaków.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..