Zupa pomidorowa – łatwy przepis.

04.01.2013

Zupa pomidorowa to kultowe danie w polskiej kuchni. Proponujemy ugotować ją na obiad, a na pewno każdemu będzie smakował. Poniższy łatwy przepis na pomidorową to jeden z wielu receptur na to danie. Warto go wypróbować, gdyż uwzględnia doprawienie zupy ziołami, które nadają jej niepowtarzalny smak i aromat.

Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • Bulion
  • 400 g koncentratu pomidorowego 30% lub sok pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • Zioła: bazylia, oregano, tymianek, imbir, ostra papryka
  • Pieprz i sól
  • Śmietana 18%

Przepis na przygotowanie pomidorówki:

Przygotowanie zupy pomidorowej nie wymaga od kucharza ani doświadczenia, ani też wielkiego zaangażowania, gdyż zupa pomidorowa w zasadzie gotuje się sama.

Zaczynamy przygotowania od napełnienia garnka wodą, do której wrzucamy kostkę rosołową. Początkującym kucharzom zalecamy mieć przepis pod ręką, by nie popełnić żadnego błędu. Po rozgotowaniu się kostki dodajemy do wywaru koncentrat pomidorowy lub sok i mieszamy. Po około 10 minutach dodajemy zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pomidorową, aż zacznie wrzeć. W międzyczasie do naczynia wlewamy śmietanę i dolewamy do niej trochę zupy. Całość mieszamy, aż uzyskamy jednolitą mieszaninę pomidorowej i śmietany. Następnie wlewamy ją do garnka z zupą i mieszamy. Zupa pomidorowa jest już gotowa. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej jeszcze soku z cytryny.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..