Zupa rybna – łatwy przepis.

05.01.2013

Jeśli zupa rybna to danie, które uwielbiasz, spróbuj przygotować je samodzielnie we własnej kuchni. Pomoże Ci w tym nasz łatwy przepis. Pełno wszędzie przepisów, ale nasz przepis na rybną na pewno umożliwi Ci przygotowanie jej bez żadnych problemów. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 2-4 dzwonka ryby, lub 2 dzwonka i łeb
  • Włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek pora i selera
  • Cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 2 ziemniaki
  • Kostka rosołowa

Zupa rybna wymaga po pierwsze przygotowania ryby. Myjemy rybę, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy przyprawy (sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy) i gotujemy aż będzie miękka. Wówczas przepis nakazuje przecedzić wywar przez sito, a następnie ponownie doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone drobno ziemniaki, a także starte na tarce warzywa. W tym czasie na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulę wraz ze zmiażdżonym lub drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy do zupy rybnej i gotujemy. Pod koniec gotowania przypis mówi, by zupa rybna została doprawiona majerankiem, tymiankiem, pieprzem ziołowym i pieprzem prawdziwym. Można dodać także kostkę rosołową, całą lub jej część, wedle uznania, a także kilka kropel maggi. Zupa rybna pięknie prezentuje się podawana z posiekaną natką pietruszki.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..