Zupa serowa – łatwy przepis.

04.01.2013

Jeśli chcesz przygotować na obiad danie szybkie i smaczne, polecamy zupę serową. Obiad będzie gotów w jedyne 40 minut. Wykorzystaj nasz przepis na serową, a wkrótce będziesz delektować się pysznym obiadem.

Nasz łatwy przepis wymaga zgromadzenia kilku składników:

  • Włoszczyzna – pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, duży por
  • 2 cebule
  • Ząbek czosnku
  • 3 serki topione
  • 20 dag boczku wędzonego
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka

Przygotowanie zupy serowej zaczynamy od pokrojenia w kostkę boczku wędzonego. Smażymy go na patelni wytapiając tłuszcz. Następnie na tym tłuszczu smażymy drobno pokrojone warzywa. Gdy warzywa się zarumienią, przekładamy je do garnka. Na patelni należy następnie zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki razem łączymy w garnku. By uzyskać odpowiednią ilość zupy serowej należy wlać teraz wodę. Jeśli przygotowujemy zupę serową dla 4 osób, nalejmy do garnka 2 litry wody. Nastawiamy zupę na mały ogień i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie przecedzamy zupę, a do czystego wywaru wrzucamy serki topione i mieszamy. W tym miejscu nasz przepis proponuje jednak zmiksowanie warzyw przed dodaniem serków, gdyż w ten sposób możemy uzyskać bardziej gęstą wersję zupy. Zupa serowa musi się gotować do całkowitego rozpuszczenia się serków. Doprawiamy ją ostrą papryką, solą i pieprzem, a także ziołami prowansalskimi.

Zupa serowa idealnie smakuje z pieczywem czosnkowym lub grzankami z chleba.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..