Zupa szczawiowa – łatwy przepis.

04.01.2013

Zupa szczawiowa, znana też jako szczawiówka, to danie, którego podstawą jest szczaw. Jest to zupa typowo wiosenna, gdyż wtedy właśnie możemy na łąkach zbierać dziko rosnący szczaw. Oczywiście, można gotować zupę szczawiową również w innych porach roku, korzystając z dostępnych w sklepach słoiczkach z przecierem lub mrożonym szczawiem.

Nasz łatwy przepis proponuje przygotowanie zgromadzić następujące składniki:

  • Około 1 – 1 ½ litra bulionu lub rosołu
  • 150 g sparzonych liści szczawiu
  • 1-3 łyżki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz
  • 2-4 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego
  • 3 ugotowane na twardo jajka

A oto przepis na przygotowanie zupy szczawiowej:

Zaczynamy od sparzenia szczawiu. W tym celu myjemy listki, usuwamy końcówki i brzydkie liście. Zagotowujemy w garnku wodę i do wrzątku wrzucamy szczaw. Po upływie około 1 minuty parzenia osączamy szczaw na sitku.

Grzejemy przygotowany rosół lub bulion. Do gorącego buliony wrzucamy posiekany szczaw. Dorzucamy pokrojony koperek i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy zupę szczawiową kolejne 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Nasz przepis proponuje dodać do zupy jogurt lub śmietanę, ale jest to wersja opcjonalna, jeśli ktoś preferuje szczawiową w wersji czystej, możemy ten etap pominąć. Zupa szczawiowa świetnie prezentuje się z pokrojonym jajkiem na twardo i posypana koperkiem.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..