Zupa szczawiowa. Przepis na zupę szczawiową.

04.01.2013

Zupa szczawiowa to świetny pomysł na obiad, jednak powinny jej unikać osoby, które mają kłopoty z nerkami i wątrobą. Szczawiowa zawiera bowiem szczawiany, które sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych. Prezentujemy Wam łatwy przepis na szczawiową, którą mogą bezkarnie objadać się wszyscy, gdyż dzięki dodanym jajkom możemy zniwelować szkodliwe działanie szczawiu!

Składniki potrzebne do przygotowania szczawiowej, to:

  • 1 kg szczawiu, najlepiej świeżego
  • 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 4 żółtka
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g masła
  • Przyprawy – sól, cukier i pieprz

Przepis na szczawiową krok po kroku:

Zaczynamy od wypłukania listków szczawiu. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na tłuszcz umyte i osuszone listki. Dusimy je kilka minut. W międzyczasie podgrzewamy bulion z żeberek wieprzowych, a gdy będzie już gorący, wrzucamy do niego podduszony szczaw. Gdy zupa szczawiowa się gotuje, do miseczki wlewamy śmietanę i wbijamy żółtka. Mieszamy, po czym wlewamy do zupy uważając, by śmietana się nie zważyła. Czekamy, aż zupa szczawiowa zacznie wrzeć, po czym zdejmujemy ją z ognia, doprawiamy wedle własnych upodobań. Polecamy podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, które jak pamiętamy niweluje szkodliwe działanie szczawianów.

Jeśli lubicie zupy z ziemniakami, możecie wykorzystać nasz przepis na szczawiową i dodać do niej ugotowane oddzielnie, pokrojone w kostkę ziemniaki.

Więcej w kategorii: Przepisy kulinarne

Sorbet truskawkowy

Czy istnieją zdrowe słodycze, ależ tak. Domowe lody typu sorbet truskawkowy, są deserem, który nie…

więcej

Panna cotta

Nazwa tego włoskiego deseru brzmi dla nas nieco egzotycznie, ale w rzeczywistości panna cotta, jest…

więcej

Chłodnik

Latem, gdy upały odbierają nam apetyt, na obiad najlepszy jest chłodnik. To pyszne danie, dość…

więcej

Gulasz węgierski

Jeżeli chcesz przygotować gulasz węgierski pamiętaj, że jest to danie z mięsa wołowego. To idealny…

więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

One thought on “Gulasz węgierski

  1. na zdjeciu z lodami wcale tam ich nie ma to kolorowane tluczone ziemniaki 😉 i caly czar prysl…..