Różnorodność materiałów do produkcji blatów kuchennych jest dziś bardzo szeroka. COraz większą popularność zdobywają blaty ze spieków kwarcowych. Czym są? Jak się je produkuje? Czy warto wybrać je do swojej kuchni?
Co to są spieki kwarcowe?
Materiały do produkcji blatów kuchennych powinny przede wszystkim cechować się trwałością. Kuchnia to miejsce, gdzie wykonuje się wiele prac, przy użyciu różnych narzędzi. Blaty narażone są na kontakt zarówno z ostrymi krawędziami, jak i ciężkimi przedmiotami. W sprzedaży dostępne są blaty z laminatu, kamienia, konglomeratu czy drewna. Coraz częściej wybierane są także blaty ze spieków kwarcowych. Produkuje się je z naturalnych minerałów – piasku kwarcowego, skał granitowych, ił łupkowych, pigmentów ceramicznych, które są dokładnie mielone, prasowane i następnie wypiekane w specjalnie do tego przystosowanych piecach hybrydowych. Zapewniają wysoką trwałość i odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, wilgoć czy skrajne temperatury.
Czy warto wybrać blat ze spieków kwarcowych do kuchni?
Urządzając kuchnię, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Pierwsza to trwałość materiałów. Wiadomo, że budżet na inwestycję może być różny, w zależności od możliwości finansowych. Są jednak elementy, na których nie warto oszczędzać. Jednym z nich jest blat kuchenny. Wykonanie go z dobrej jakości materiałów zapewni trwałość i funkcjonalność na długie lata. Dzisiaj dostępność wielu materiałów znacznie ułatwia wybór. Decydując się na blat ze spieków kwarcowych, dobrze jest skorzystać z usług fachowego producenta. Wyroby ze spieków Mario&Pablo cechuje wysoka jakość wykonania i trwałość. Specjaliści zapewnią odpowiednie dopasowanie blatu do mebli oraz prawidłowy montaż. Co ważne – w zakresie ich usług dostępne są również inne produkty wykonane ze spieków – blaty łazienkowe, schody czy okładziny ścian. Produkcja na zamówienie umożliwia realizację każdego projektu. Dzięki temu można urządzić inne pomieszczenia w podobnym stylu i zachować spójną aranżację.