Bukszpan roślina z rodziny Bukszpanowatych (Buxaceae) jest chętnie wykorzystywany w naszych ogrodach, gdyż zalicza się do najbardziej znanych krzewów wiecznie zielonych. Bukszpan nie jest zbyt wymagający, ale jak o każdą roślinę trzeba o niego odpowiednio dbać.

Bukszpan to zimozielony, długowieczny, wolno-rosnący krzew, który cieszy się bardzo dużym powodzeniem wśród miłośników ogrodnictwa. Mało kto wie, że na świecie znanych jest około 30 gatunków tej rośliny. W stanie naturalnym bukszpany występują w Europie, pł-zach. Afryce, Ameryce Środkowej i w Azji. Liście bukszpanu są jajowate, małe, błyszczące, skórzaste, ciemnozielone lub żółte. Spotykane są też odmiany o liściach dwubarwnych. Niepozorne kwiaty umiejscowione w kątach liści pojawiają się na bukszpanie od kwietnia do maja. Owoce bukszpanu przybierają postać małych rogatych torebek z niedużymi, czarnymi nasionami. Ze względu na zawartość szkodliwych alkaloidów bukszpan należy do roślin trujących. Ta właściwość wykorzystywana jest jednak w przemyśle farmaceutycznym w produkcji leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych. Drewno bukszpanu jest bardzo trwałe, dzięki czemu jest wykorzystywane min. do produkcji instrumentów muzycznych.

Bukszpan nie jest krzewem zbyt wymagającym, dlatego doskonale nadaje się do wszystkich typów ogrodów np.: na małe żywopłoty, obwódki, formy strzyżone lub do hodowania w donicach. Choć bukszpan dobrze rośnie na różnych glebach, optymalnym dla niego podłożem jest żyzna, zasobna w wapń gleba. Roślina ta charakteryzuje się dużą wytrzymałością na suszę, zanieczyszczenia powietrza oraz wysoką mrozoodpornością.
Bukszpan jest bardzo podatny na cięcie. Aby zachować zwarty i gęsty wygląd, należy go regularnie przycinać, a gdy nabierzemy w tym wprawy możemy formować z niego różnego rodzaju kształty i figury.
Jak przycinać bukszpan?
[sam_zone id=”6″ codes=”true”]
Do strzyżenia krzewu trzeba używać wyłącznie ostrych nożyc i sekatorów. Gałązki powinny być równo ucięte (nie mogą być łamane czy szarpane, bo zwiększa to podatność rośliny na choroby). Bukszpan przycinamy dwa razy w ciągu roku. Pierwszy raz –wczesną wiosną (w marcu), drugi – w drugiej połowie lata. Pędy krzewu skracamy o 1/3 długości. W przypadku roślin starszych i zaniedbanych należy rozpocząć od poprawienia kształtu. W tym celu przycinamy je wiosną (gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków) i dosyć mocno skracamy. Taki zabieg pobudza roślinę do intensywnego wzrostu, a przede wszystkim daje okazję do zmiany jej kształtu. Wszelkie wybujałe pędy ciętych wiosną krzewów należy skrócić ponownie latem (najpóźniej w sierpniu).
Po zabiegu silnego przycięcia musimy zadbać o obfite nawożenie krzewu bukszpanu. W sklepach ogrodniczych znajdziemy specjalne nawozy do żywopłotów, które pomogą zapewnić bardzo dobry wzrost i intensywną zieleń roślin. Bukszpan nawozimy trzykrotnie w ciągu roku (na przełomie marca-kwietnia, w czerwcu i pod koniec lipca) lub tylko raz – na wiosnę, ale specjalny nawozem długo-działającym. Gdy roślina jest w złej kondycji można zastosować nawożenie dolistne, wykonując oprysk kilka razy w ciągu sezonu.